LTV Nieuws

Van ontslag bij Zwaluw VFC in Vught naar talententrainer bij betaald voetbalclub Vitesse in Arnhem

VUGHT / DEN BOSCH – Nooit eerder was een vrouw trainer bij een Nederlandse profclub. Dat is dankzij Vitesse en Marlou Peeters (26) volgend seizoen anders. In Vught kennen we Peeters als hoofdtrainster van Zwaluw VFC. Als gevolg van teleurstellende prestaties moest ze in Vught begin dit jaar het veld ruimen om uiteindelijk plaats te maken voor John Laponder. Als speelster van PSV en het Nederlands elftal koos Marlou Peeters ondanks een havodiploma bewust voor een mbo-opleiding. Dat zou haar meer tijd geven voor het halen van haar trainersdiploma’s en het geven van zo veel mogelijk trainingen, naast haar carrière als speelster. Ze speelde onder meer met Danielle van der Donk, die recent met Oranje Europees Kampioen werd. Toen ze voor de zoveelste keer zwaar geblesseerd raakte aan haar knie en niet meer zonder veel pijn kon spelen, besloot ze te stoppen met voetballen. Om fulltime met het voetbal bezig te blijven – ‘en dat wilde ik heel, heel graag’ – moest ze ergens trainer worden.

Ze had al een parttimebaan bij de KNVB als coach van talentvolle jonge speelsters. In de zomer van 2015 kwam daar een opvallende baan bij: trainer van Zwaluw VFC in Vught, een serieuze amateurclub. In Vught startte ze als trainster bij het tweede elftal én met succes. Intussen ging het met het eerste elftal van Zwaluw VFC niet goed (seizoen 2015-2016) en de derdeklasser dreigde te degraderen. Toen het bestuur de spelers vroeg wat er nodig was om het tij te keren, was het antwoord unaniem: een nieuwe trainer. En de spelers wisten ook wel wat voor trainer. “Een type-Marlou”, herinnert Kevin Venrooij zich nog. Peeters had immers al enkele trainingen van het eerste geleid, als invaller, en dat was de spelers bijgebleven. Het bestuur kende maar één type-Marlou: Marlou Peeters. Vrijwel direct krabbelde het elftal op, voorkwam degradatie en behaalde zelfs op de valreep een periodetitel, wat betekende dat het in de nacompetitie meedeed voor promotie. “Opeens wisten we wat het was om echte training te krijgen. Onze eerdere trainers, die deden eigenlijk maar wat. Het waren oefeningen zonder idee. We bleven fit, maar we leerden niks. Bij Marlou wel. Achter elke oefening zat een gedachte”, aldus speler Kevin Venrooij.

Het tweede seizoen (2016-2017) van Marlou Peeters als hoofdtrainster bij de mannen van Zwaluw VFC verliep daarentegen minder positief. Toen het goed ging, had niemand het over haar als vrouw. Toen het minder ging, bleek dat opeens een nadeel. De bestuursleden die haar hadden aangesteld waren inmiddels weg en de nieuwe mensen vonden het maar vreemd, een vrouw aan de rand van het veld. Zeker toen het tegenzat. Bestuursleden stonden volgens Marlou Peeters tijdens wedstrijden achter haar en gingen hardop uitleggen wat ze wel of niet moest doen. Peeters: “Ik denk niet dat ze dat met een man hadden gedaan.” Ook spelers van de tegenpartij moesten wennen aan een hoofdtrainster aan de zijlijn, zo weet speler Kevin Venrooij nog. “Als Marlou de scheids riep dat ze wilde wisselen, dan riep een tegenstander: ‘Hee jongen, je moeder roept je’.” In maart van dit jaar werd ze ontslagen. “Terecht of niet, trainers worden ontslagen”, zegt Peeters nu.

En nu stapt ze een halfjaar later dus het profvoetbal binnen bij Vitesse, niet de minste betaald voetbalorganisatie, waar ze aankomende talenten gaat trainen in de jeugd.  “Vrouwen zijn als trainer niet beter of slechter dan mannen”, zegt Marlou Peeters. “Maar misschien wel gemotiveerder”. Bij Vitesse zal ze zich ook gaan inzetten voor een op te richten meisjesafdeling. Ook heeft ze grote interesse in scouting, het terrein waar het Nederlandse voetbal volgens haar het meeste kan winnen. “Te veel kinderen worden te vroeg gebrandmerkt als ‘goed’ of ‘niet goed’. Ze worden afgeschreven of opgehemeld, terwijl nauwelijks goed te voorspellen is hoe kinderen zich ontwikkelen. Spelers die zich later ontwikkelen, raken uit het zicht, haken daardoor af. Er zijn ook spelers die als talent worden gezien, maar dat eigenlijk niet zijn, en daardoor opgezadeld worden met verwachtingen die ze niet kunnen waarmaken”, aldus Peeters.

Bron: 073Voetbal