LTV Nieuws

Eventuele herstart lokale televisie door AvuloFM per 1 januari 2018 gaat eerste jaar ruim 80.000 euro kosten

VUGHT- Als de gemeente Vught bereid is de portemonnee stevig te trekken kan AvuloFM 1 januari 2018 herstarten met lokale televisie. Dat meldde voorzitter Leo van Hees tijdens de presentatie van een ambitieus plan aan de gemeenteraad, zo schrijft het Brabants Dagblad. Voor het eerste jaar (2018) is liefst ruim 80.000 euro gemoeid met de herstart van lokale televisie. Zo’n 35.000 euro aan eenmalige puur facilitaire kosten (camera’s, statieven, microfoons en aanpassen van de studio) en jaarlijks structureel ruim 46.000 euro (doorgiftekosten, auteursrechten, software/hardware, personeelskosten, energiekosten en huisvestingskosten) volgens het BD.  Tel daarbij nog eens 15.000 euro als subsidie voor lokale radio. En dan te bedenken dat LTV Televisie jaren achtereen draaide zonder één euro gemeenschapsgeld (subsidie) en lokale tv bekostigde op basis van inkomsten uit reclame. LTV Televisie deed overigens eind 2015 en begin 2016 wél een poging een bijdrage in de bekostiging te ontvangen, ten bedrage van zo’n 20.000 euro per jaar. Dat verzoek werd destijds door wethouder Fons Potters en het college afgewezen. AvuloFM pleit nu voor een veelvoud daarvan terwijl onduidelijk is hoeveel inkomsten uit reclame AvuloFM zelf denkt te gaan genereren.
Tot grote teleurstelling van met name ouderen die graag via de lokale tv op de hoogte worden gehouden van het lokale nieuws ging de beeldbuis begin dit jaar op zwart. Dit vloeide voort uit een besluit van AvuloFM om te stoppen met lokale televisie door LTV. Toen voorzitter Leo van Hees vervolgens dat besluit van de omroep publiekelijk verdedigde met pertinente onjuistheden resulteerde dat in een conflict met Harrie van Vugt.  Voor het eerst sinds het einde van LTV Televisie was er overigens half mei jl. telefonisch contact tussen AvuloFM-bestuurslid Jordy van Keyzerswaard en Van Vugt. Het bestuurslid erkende in dat gesprek dat de kwestie eind vorig jaar verder was geëscaleerd dan had gemogen. Hij kon niet uitsluiten dat voorzitter Van Hees zich publiekelijk “…mogelijk ongelukkig” had uitgelaten maar schreef de gewraakte uitlatingen bovenal toe aan de krant in kwestie, die Van Hees onjuist geciteerd zou hebben (audio fragment 01) volgens Van Keyzerswaard. Waar of niet, AvuloFM-bestuurslid Van Keyzerswaard distantieerde zich in ieder geval ruim vijf maanden na dato telefonisch alsnog van de gewraakte onjuistheden.
In datzelfde telefoongesprek met Van Vugt nam het AvuloFM-bestuurslid ook alvast een voorschot op de plannen voor een mogelijke herstart voor de lokale televisie, die nu dan officieel gepresenteerd zijn. Jordy van Keyzerswaard draaide er niet omheen dat de Vughtse lokale omroep nooit de visie en intentie heeft gehad om lokale televisie te maken. “Ik vind dat er een moment moet zijn om weer te kunnen samenwerken, maar dan in een andere vorm. Wij zijn een hele leuke radioclub, maar hebben nooit de intentie gehad zelf televisie te gaan maken. We hebben de kennis en kunde niet. We kunnen zelf niets en zullen dat elders moeten gaan halen”, aldus Van Keijzerswaard (audio fragment 02) die de plannen voor lokale tv heeft uitgewerkt. AvuloFM is voor een herstart van de lokale televisie in ieder geval afhankelijk van samenwerking en ‘derden’. “Ik vind dat er een moment moet zijn om weer te kunnen samenwerken, maar dan in een andere vorm”, aldus het AvuloFM-bestuurslid tegenover Harrie van Vugt. Die laatste heeft nog wel een compleet uitzendsysteem staan om in no-time lokale tv te herstarten én … betaalbaar.
In een zoektocht naar partners is de Vughtse lokale omroep volgens het Brabants Dagblad nu terecht gekomen bij Jeroen van der Put (Studio1175), docent Patrick de Bruin (filmacademie Amsterdam), Bart Meesters (Meesters Multimedia) en Adrie Suykerbuyk (Imageline Videoproducties). ,,De eerste twee hebben ook beide ervaring met het begeleiden van jonge mensen”, laat Van Hees aan het Brabants Dagblad weten. ,,We willen namelijk ook gaan samenwerken met het Maurick College en het Media Leerpark in Den Bosch”, aldus Van Hees. Het is na de zomer aan de Vughtse politiek om zich uit te spreken over het voorstel van AvuloFM om lokale televisie opnieuw op te starten op basis van ruim 80.000 euro in het eerste jaar waarvan ruim 46.000 euro structureel, ook in de daaropvolgende jaren.